Småföretags optimism existerar inte. detta enligt Wells Fargo’s senaste sponsrade undersökning där manga även fruktar en ytterligare recension. Enligt index finns flera saker som säger att småföretagare generellt oroar sig över den nuvarande finansiella situationen, framtiden, intäkter och anställning.

Småföretagare är en nyckel i ekonomin. Här skapas jobb möjligheter och pengar spenderas i ekonomin. Förmodligen ligger nyhets rapporter och spekulationer kring ännu en finansiell svacka bakom de sänkta utsikterna för småföretagare idag.

Detta är en av anledningarna varför factoringbolag rapporterat ett ovanligt stort intresse att sälja fakturor, eftersom småföretagen ser värdet i cash flow vid dåliga tider. Fakturaköp kan ofta vara enda vägen, speciellt i detta finansiella klimat där klienter väntar så länge de kan med att betala sina fakturor, då detta kan ses som ett räntefritt lån där stor företag gärna utnyttjar de mindre.

Historiskt

Ur ett historiskt perspektiv brukar finansiella kriser slå ut företag som redan har en problematik ekonomiskt. De goda nyheterna är att en recession har egenskaper som rensar marknaden och gör det möjligt för nya kvalificerade företag att ta plats på marknaden när de finansiella omständigheterna förbättras. Bäst kvalitet till bäst pris vinner, som det brukar sägas.

För ett företag som vill växa på en orolig marknad är fakturaköp en ovärderlig tjänst. Ett kontinuerligt och oproblematiskt cash flow gör att företag kan investera i tillväxt. Speciellt under oroliga tider blir det svårt att få finansiering på traditionella vägar som bank lån eller kredit.

Utvärdera Fakturaköp: Innan du letar Lån

Något som småföretagare glömmer bort är att utvärdera deras nuvarande finansiella situation innan man börja leta efter lån. Om man som småföretagare idag letar efter finansiella medel för att utöka eller bi-behålla sin verksamhet behöver man ställa sig tre frågor: 1) kan du klara dig utan lån? 2) Kommer du behöva mer kapital för att företaget ska överleva? 3) Har du kreditvärdighet att tillges lån?

Många småföretagare kan ha svårt att få lån i dessa finansiella tider. Dessutom gör många misstaget att inte noga utvärdera deras nuvarande finansiella situation som obetalda fakturor och fodringar som kan säljas genom fakturaköp. Förutom att få likviditet i företaget så slipper man det administrativa arbetet involverat i indrivning.

Säsongsbunden verksamhet

De flesta småföretagare har en högsäsong och en lågsäsong, i många fall är sommaren denna tid på året pga. Semester och allmän ledighet som främst gynnar turism industrin. Statistik visar att 85% av småföretagare märker en minskad produktivet och försäljning under sommar månaderna. Sommaren är ett perfekt tillfälle återfå cash flow genom att sälja fakturor som inte betalats på 60-90 dagar. Det kan till och med vara aktuellt att bara sälja en av flera fakturor för att tackla sommar svackan på bästa sätt. Samtidigt kan tid spenderas på att utveckla ens marknadsförings plan inför hösten, reor och nät verkande.

Summering

Fakturaköp ökar pga av flera faktorer. Den finansiella situationen i världen gör att många väntar med att betala sina fakturor, och därmed ges ett räntefritt ”lån”. Istället för att själv belåna dig, kolla till dina nuvarande finanser och kräv in dina fakturor. Är din verksamhet säsongsbunden? Utnyttja fakturaköp för att klara dig igenom svackan.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *