Vi har tidigare fått frågan från en läsare om man kan få inkassokrav om man skulle sluta betala sin fackavgift. För att svara på frågan bredare vill jag börja med att säga, precis som många andra tjänster har fackförbund generellt sätt en uppsägningstid, detta innebär att du enligt villkoren för tjänsten måste betala avgift eller prenumeration tills dess att uppsägningstiden är avklarad.

Kontakta alltid ditt fackförbund

Vill du går ur facket är det mycket viktigt att du kontaktar ditt fackförbund och inte slutar betala avgiften i tron att det ska lösa sig själv. Precis som andra tjänster behöver detta kommuniceras, annars finns det stor chans att dina obetalda fakturor kommer säljas till inkasso vilket ofta leder till extra avgifter. Sen 2007 får a-kassan inte driva in skulder från medlemmar genom inkasso, utan skulden hamnar då oftast direkt hos kronofogden.

Facket finns där för att hjälpa dig

Var inte rädd att kontakta facket du tillhör om du vill gå ur, i värsta fall har du en uppsägningstid på 3 månader och får betala avgiften det kan dock bli avsevärt dyrare om du inte säger till. Vare sig det är så att du vill byta fackförbund, ska pensionera dig eller kanske bara inte vill vara ansluten till facket överhuvudtaget så är detta en bra läxa att lära sig.

Det finns många anledningar att gå med i facket men vi rekommenderar dig att jämför fackförbund, det finns förbund för alla där ute vare sig du är anställd i privatsektor, chef eller egenföretagare. Det finns många fördelar med att vara fackligt ansluten; inkomstförsäkring, medlemslån och andra förmåner.

Har du en fråga kring inkasso, fakturaköp eller något annat du tror vi kan finna ett bra svar på? Var inte rädd att fråga!

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *