Fler och fler företag väljer att vända sig till ett finansbolag som köper fakturor. Det kan låta lite konstigt att någon skulle vilja köpa en faktura, men det har faktiskt blivit ganska vanligt.

Ett fakturaköp går till så att man skickar fakturan till finansbolaget, för det mesta originalfakturan. De granskar den, kontrollerar möjligheterna till att få in pengarna, en så kallad kreditbedömning, och skickar sedan ett brev till kunden. Där förklaras överlåtelsen av fakturan och vad betalningsbetingelserna är hos bolaget. Vanligtvis så skickas en ny faktura till kunden, från finansbolaget. Sedan betalar de in summan till det ursprungliga företaget, och tar över alla kreditfordringar.

Det som är viktigt när man väljer vilket finansbolag som ska köpa fakturan, är naturligtvis hur de behandlar kunden när de tar över indrivningen av fakturan. För att behålla ett gott samarbete med kunden, också i framtiden, måste betalningsbetingelser och påminnelser skötas på ett smidigt satt. Det är därfor bra att kontrollera noggrant vilka procedurer som används, och vilket rykte bolaget har.

En stor fördel när ett finansbolag köper fakturor, är att kapital frigörs åt företaget. Många fakturor har idag en löptid på 90 dagar. Det betyder nästan tre månader med ränteförluster och bundet kapital. Hos en del finansbolag får man pengar för fakturan redan samma dag, andra betalar i alla fall inom 24 timmar. Det kan löna sig, även om de inte köper 100% av fakturavärdet (en del finansbolag vill bara köpa  omkring 95% av fakturan). Man får väga ränteintäkter, och arbetskapital, mot avgiften för fakturaköpet. Det finns till och med möjlighet att hitta en köpare av fakturan på en slags auktion, där man säljer fakturan till högstbjudande.

När ett finansbolag köper fakturan, tar de över alla framtida påminnelser och inkassofall. Det här tar bort en stor arbetsbörda för många företag. Att hålla reda på fakturabetalningar, skicka ut påminnelser och inkassohot, kan ta mycket tid och pengar. Det slipper man när fakturan har köpts.

Att hitta någon som vill köpa en faktura är inte svårt. Det finns många bolag som har specialiserat sig på den här sortens finansiering. Det kan löna sig att titta på olika lösningar de har för företag, vad som är inkluderat och vad som är extra. Se lite på ryktet finansbolaget har, och hur de behandlar de kunder de tar över av företaget. När de väl har köpt fakturan kommer du att kunna slappna av och koncentrera dig på andra aspekter av dina aff ärer.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *