Trots att recensionen har passerat sitt klimax lever vi I en ekonomisk kredit bubbla. Faktum är att en av de största svårigheterna för småföretag är bristen på företags finansierings möjligheter – speciellt nämnvärt, företagslån och kreditbelåning. På grund av den ekonomiska shock som har slagit värden är låneinstitut och banker inte villiga att riskera kapital på småföretag om dessa inte har god likviditet.

Företagare har sina egna problem då inkomsterna eller ”cash flow” är begränsat eller långsamt. Kunder som innan betalade fakturor på 10-30 dagar tar nu upp till 2 månader på sig innan de betalar sina fakturor. Trots detta behöver småföretagare betala både anställda och leverantörer under en regelbunden basis.  Här uppstår ett problem, vilket forcerar företagare att jonglera betalningar mellan olika led. En faktor som gör processen till och med svårare är att många småföretagare tvingas säga nej till beställningar grundat i att deras likviditet inte tillåter att erbjuda tjänst eller produkt till klienter på rätt sätt. Detta bidrar till en ond cirkel som gör att många start-ups och småföretag inte överlever 5-år.

Det finns dock en väg ut för småföretag som behöver öka sin likviditet för att göra det möjligt att ta fler beställningar och få verksamheten att växa. Eftersom många banker idag inte gör det möjligt att låna före finansiering behöver man använda alternativ finansierings möjligheter. En av de metoderna som blivit populära på senare tid är fakturaköp eller så kallad factoring.

Factoring är utformat för att lösa likviditetsproblem hos företag som uppstår på grund av långsamt betalande klienter. Factoring accelererar processen från fakturering till du får betalt då ett factoringbolag köper fakturan av dig för en procentsats av dess värde. Detta gör att småföretagare kan slippa sätta sig i en situation där det tar 60 dagar eller mer för en klient att betala fakturerat belopp. Detta gör att företaget ifråga kan betala sina anställda och leverantörer i tid samtidigt som det gör möjligt att växa som företag och ta fler beställningar.

I relation till andra finansieringsmöjligheter för företag så gör factoring det både enkelt och snabbt att öka likviditeten för ditt bolag. Så om du som småföretagare har problem med långsamt betalande klienter, kontakta ett factoringbolag och se vad de kan göra för din situation.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *