Om en faktura inte blivit betald under giltighetstiden så skickas det generellt ut en Faktura påminnelse. En faktura påminnelse innebär ofta att det utöver fakturabeloppet tillkommer avgifter så som påminnelseavgift och eventuell dröjsmålsränta.

Det är rekommenderat att Faktura påminnelser ska skickas ut i pappers form. Detta motiveras att fakturor inte ska bokföras flera gånger av mottagaren, det blir dock allt mer vanligt att så kallade räntefakturor som avser dröjsmålsränta även hanteras elektroniskt.

För att man ska få ta ut eventuell påminnelseavgift i samband med en faktura påminnelse krävs det att detta var avtalat i original fakturan.

På grund av att företag tvingas ligga ute med utestående belopp vilket oftast skadar företagets likviditet så använder sig många företag sig senare av inkasso, factoringtjänst eller fakturaköp för få in obetalda skulder.

En faktura påminnelse kan i vissa fall även vara en räntefaktura som skickas ut med ränta och påminnelseavgift där man refererar till original fakturan.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *