I dagens ekonomiska läge, kan det vara en bra ide för ett företag att anlita ett factoringbolag för sina fakturor och inbetalningar. Vad är ett factoringbolag och hur fungerar det? Vad är det för fördelar med att samarbeta med ett factoring bolag?

Ett factoringbolag har som specialitet att köpa upp fakturor från små och stora företag. Man kan sälja hela fakturan, eller bara delar av den. Ditt företag får  betalt med en gång, ibland inom en dag. Sedan tar factoringbolaget över indrivningen av fakturan, ofta skickar de ut en ny faktura till kunden med information om övertagandet. Eventuella betalningspåminelser och inkassokrav sköter de om.

Det finns många olika factoringbolag, och deras avgifter kan variera ganska mycket.  Många banker har också en factoringtjänst, men de flesta föredrar att anlita ett separat factoringbolag. Många tar en fast avgift och sedan en viss procent av fakturan vid fakturaköp, fyra procent är ganska vanligt. När man beräknar vinsten på fakturan, måste man inkludera också denna summa.

Det kan bli ganska dyrt att sälja fakturor till ett factoringbolag, fyra procent av 10 000 kronor är 400 kronor. Fördelen är att du får pengarna i handen, annars måste man ofta vänta en eller ett par månader på att fakturan betalas. Om kunden betalar i tid, vill säga. Många små företag behöver det här extra kontantflödet, en ökad likvidet kan vara avgörande för företaget.

En del företag använder sig av factoringbolag regelbundet, medan andra bara tar till det i nödfall. Detta kan också påverka avgifter och kostnader. En del factoringbolag har paketpris, där de köper ett visst antal fakturor per år. Andra tjänster kan också vara inkluderade i priset. Detta kan bli billigare än om man bara anlitar dem en enstaka gång. Det kan också vara skillnad i pris om man behöver pengarna samma dag, eller om man kan vänta ett par dagar.

Vare sig man anlitar ett factoringbolag en eller flera gånger är det bra att välja ett som  har gott rykte när det gäller kundkontakter. Eftersom de tar över fakturan, ingår också kundrelationen. Vissa factoringbolag kan vara lite tuffa med indrivning av fakturan, och det kan skada kontakten med kunden. Kolla upp noga innan du väljer factoringbolag.

For många företag, speciellt de lite mindre, har factoringbolag varit en räddning när världsekonomin blivit så mycket sämre. Med ett storre kontantflöde är det lättare att köpa nya varor och tjänster. Med hjälp av rätt factoringbolag blir företagsekonomin så mycket lättare.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *