Exportfactoring är en typ av factoring eller fakturaköp som är fokuserad på utlandsfakturor. Vissa factoringbolag erbjuder idag exportfactoring och kan i dessa fall köpa fakturor till kunder i utlandet. Det är egentligen igen skillnad mellan exportfactoring och ett vanligt fakturaköp, förutom att gäldenären befinner sig utomlands.

Exportfactoring handlar precis som fakturaköp om att öka likviditeten och dra ner på det administrativa arbetet. Ofta erbjuds en minskad valutarisk i med exportfactoring, då det alltid är risker involverade i valutahandel.

Exportfactoring är en tjänst som blivit mer och mer populär då handeln idag ofta sträcker sig utanför Sveriges gränser, trots detta är det långt ifrån alla factoringbolag som kan erbjuda tjänsten. Detta beror på att det kan vara mer problematiskt att driva in fodringar som inte finns i Sverige, till exempel finns inte alltid institut som kronofogden för att märka oseriösa aktörer.

Det kan vara bra att ta i beräkning att exportfactoring kan vara något dyrare än traditionella fakturaköp på grund av den ökade kreditrisken vid handel med företag utomlands. Det kan dock vara ett utmärkt alternativ för företag som har klienter utomlands med långa betalningstider, och som förstår fördelarna med exportfactoring för ökad likviditet och minskad administration.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *