Elektronisk fakturering även kallat E-Fakturering är ett utvecklat system för att sköta betalning over nätet. Elektronisk fakturering sker via valfri internetbank, efter kontoinnehavarens godkännande sker betalning av fakturan per automatik vid förfallodagen. Det finns idag även en del banker som erbjuder betalning per automatik vilket innebär att man har möjlighet att välja om betalningen ska ske manuellt eller automatiskt.

Fördelar med Elektronisk fakturering

Det finns flera fördelar med elektronisk fakturering som bekvämlighet och den begränsade risken att missa förfallodatumet i relation till traditionella pappersfakturor. Om den som betalar det vill säga borgenären väljer automatisk betalning med elektronisk faktura ges hon både fördelarna med autogiro men behåller kontrollen att avstyra betalning om så skulle önskas. Om den som ska betala inte godkänt ett företag kommer heller inte några automatiska betalningar göras via elektronisk faktura. Elektroniska fakturor gör det möjligt att sänka administrativa utgifter för banker samtidigt som det blir skonsammare för miljön.

Nackdelar med Elektronisk fakturering

Det finns även nackdelar med elektroniskt fakturering även om det är få och relativt sällsynta. En av nackdelarna är att inte alla företag idag erbjuder någon typ av elektronisk fakturering, generellt så handlar detta om att alla företag inte har system som stödjer detta vilket ständigt utvecklas. En slutlig nackdel är att datorproblem kan förhindra betalning med elektronisk fakturering, detta är något som blir mindre och mindre kritiskt då data-teknologin blir allt mer stabil.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *